ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΛΑΡΥΓΓΟΣ (ΜΙΚΡΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗ)
Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι στην ουσία η ενδοσκοπική χειρουργική λάρυγγος και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Εκτελείται διά μέσου του στόματος με χρήση ειδικών λαρυγγοσκοπίων που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στο λάρυγγα και οι χειρισμοί επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου. Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός έχει μια λεπτομερέστατη επισκοπική εικόνα όλου του λάρυγγα καθώς και τρόπο να χειρουργήσει στην περιοχή χωρίς εξωτερικές τομές. Ο λόγοι που ο χειρουργός ΩΡΛ θα προτείνει τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι διαγνωστικοί αλλά και θεραπευτικοί. Προεγχειρητικά πρέπει να εκτιμάται η δυνατότητα του ασθενούς να λάβει γενική αναισθησία καθώς και η αιμορραγική του διαθεση.
Διαγνωστικά η μικρολαρυγγοσκόπηση χρησιμεύει για την καλύτερη μελέτη των διαφόρων αλλοιώσεων του βλεννογόνου του λάρυγγα, καθώς ο χειρουργός έχει περισσότερη άνεση χρόνου και μεγαλύτερη μεγέθυνση χάρη στο μικροσκόπιο. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να ληφθούν οι απαραίτητες βιοψίες ώστε να γίνει η ακριβής ταυτοποίηση των διάφορων ύποπτων περιοχών.
Θεραπευτικά, γίνεται με διάφορα μέσα και εργαλεία η λεπτομερής αφαίρεση των βλαβών του βλεννογόνου όπως πολύποδες, κύστεις κοκκιώματα και άλλες παθήσεις. Εδώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει το Laser ως μέθοδος εκτομής το οποίο σε έμπειρα χειρουργικά χέρια πετυχαίνει λιγότερη αιμορραγία, μικρότερους χειρουργικούς χρόνους και ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία. Η αιμόσταση αποτελεί βασικό χειρουργικό στάδιο πριν το ξύπνημα του ασθενούς.
Οι επιπλοκές της μικρολαρυγγοσκόπησης εξαρτώνται από το βάθος και την έκταση των εκτομών που επιτελούνται είτε με Laser είτε με συμβατικά εργαλεία. Σε μικρές επεμβάσεις (πολύποδες, κύστεις, βιοψίες μικρής έκτασης, εγχύσεις) δεν περιμένουμε σοβαρές επιπλοκές. Η πιο συχνή επιπλοκή αποτελεί η κάκωση των δοντιών, μια και το μεταλλικο ειδικό λαρυγγοσκόπιο πιέζει την άνω γνάθο. Ωστόσο πάντα λαμβάνουμε τα μέτρα μας ώστε η πιθανότητα αυτή να ελαχιστοποιείται, με χρήση ειδικής οδοντικής πρόθεσης. Σε μεγαλύτερες επεμβάσεις όπου αφαιρείται με Laser εκτεταμένο τμήμα του λάρυγγα, είναι δυνατό να παρουσιαστούν διαταραχές κατάποσης με ποικίλο χρόνο αποκατάστασης. Τέλος, η βραχνάδα είναι συχνό επακόλουθο της μικρολαρυγγοσκόπησης και εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα, εφόσον έχει διασωθεί η στηρικτική δομή των φωνητικών χορδών.
Μετά την ανάνηψη, ο ασθενής, στη συντριπτική πλειοψηφία των απλών περιστατικών, παίρνει εξιτήριο αυθημερόν, με οδηγίες για αφωνία, ενυδάτωση και πρόληψη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αντιβιοτική αγωγή κατά κανόνα δεν απαιτείται μετά το χειρουργείο, ωστόσο γίνεται μια δόση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.